Proteiner

Proteiner

Proteiner er kroppens biologiske byggesten og er ansvarlig for mange livsnødvendige processer og funktioner i kroppen. Proteiner sørger for vedligeholdelse af celler og væv, produktion af hormoner og enzymer samt opbygning af vores muskler.


Der findes mange forskellige enzymer, som hver i sær har deres egen afgørende rolle for alle kroppens funktioner; fra den mindste lille bevægelse til den store kraftpræstation samt nedbrydning af vores mad.

Proteiner spiller også en stor rolle i din krops immunsystem og heling. Derfor er det vigtigt, at du får tilført proteiner fra sund mad hver evig eneste dag. Derved kan kroppen hele tiden genopbygges og fungere optimalt.

Spiser du mad af dårlig kvalitet - fx fastfood - indtager du få proteiner, alt for meget at det usunde fedt samt salt - og disse ting tilsammen gør ikke noget godt for din krops funktionsniveau.


Sund mad øger dit energiniveau, dit generelle velbefindende og dermed også dit humør. Usund mad får dig til at føle dig træt og energiforladt og så falder humøret tilsvarende. Ofte giver vi arbejde og mange andre ting skylden for vores træthed, men det hele begynder faktisk med den føde vi indtager.


Kroppen bruger tre gange så meget energi på at nedbryde protein, som den gør på at nedbryde fedt og kulhydrater. Dette betyder, at proteiner rent faktisk hæver dit stofskifte og dermed forbrænder flere kalorier (hastigheden øges) end hvis du indtog den samme mængde fedt eller kulhydrater. Og så mætter proteiner godt!

De proteiner du indtager i din kost deles op i animalske og vegetabilske proteiner.  De animalske proteiner finder du bla. i kød, æg, fisk, fjerkræ, og mejeriprodukter. Disse animalske proteiner er ofte mere komplette, dvs. de indeholder flere af de livsvigtige essentielle aminosyrer end vegetabilske proteiner.

Derimod finder man flere fibre i de vegetabilske proteiner og derfor er det vigtigt vi får begge type proteiner i kosten. De vegetabilske proteiner findes i bla. bønner, linser, grøntsager og nødder. 

ABC-kostprincip:


Spis proteiner i alle 3 hovedmåltider


  • Mætter godt og længe
  • Øger din forbrænding
  • Bygger dine muskler op
  • Spis både vegetabilske og animalske proteiner
  • Spis animalske proteiner primært fra fugl og fisk og begræns indtaget fra de 4-benede dyr.